Tuesday, December 2, 2014

CHEESE CAKE WITH WHITE CHOCOLATE MOUSSE

~ ~ ~ ~ ~ HELLO ~ ~ ~ ~ ~

Haaaa...sekali 2 post arini..kek ni dh lma iela buat, 2 3 minggu lpas kot, masa duk bt 2 3 jenis kek seminggu..tgh rajin la masa tu..tapi x sempat nk post dlam nie..skrg ada masa skit, apa lagi..


Kek ni iel mix n match sniri jer. ambik resepi cheese cake n match je ngan resepi mousse ni..sedap je!! anak laki kecik iela kt umah 2 suka kek nie..asyik ulang mkan..pndai jgk maknye matching2..



iela pon suka jgk kek nie. iela guna sponge cheese cake, so x la muak sgt bila mkan dengan mousse white coklat nie. nk resepi? kat bawah nie..sama2 kongsi knowledge yee..

SPONGE CHEESE CAKE

Bahan-bahan
150g Tepung Super Fine
1 st serbuk penaik
150g gula kastor (LiNa Pg gn 120g)
5 biji telur gred A
1 sudu besar ovellete
80ml air biasa
80ml minyak/butter cair
250g cream cheese

Cara-cara
1. Cairkan cream cheese secara double boil. Sejukkan sebentar
2. Tepung super fine dan serbuk penaik diayak terlebih dahulu.
3. Satukan gula, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan.
4. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
5. Perlahankan kelajuan dan masukkan air pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
6. Tuangkan minyak/ mentega cair dan juga cream cheese ke dalam adunan dan gaul dengan senduk/spatula sehingga sebati.
7. Sediakan tin pembakar bulat 9inci atau 4segi ukuran 8inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius 
  8. Kek dimasak mengunakan api atas bawah

COKLAT MOUSSE PUTIH
* topping ni kena buat 1 hari awal dan simpan dalam peti ais semalaman
Bahan-bahan
150g coklat masakan (yg putih)
1 sudu besar gelatin
100ml air
2 biji telur putih
200g whipping cream
40g gula halus 

Cara-cara
1. masukkan gelatin ke dalam bekas yang mengandungi 100ml air. biarkan dalam 5 minit. 
2. cairkan coklat masakan(yg putih) dengan kaedah 'double bowl'. bila coklat putih dah cair, padamkan api dan keluarkan periuk
3. masukkan campuran gelatin tadi ke dalam coklat putih cair. kacau sehingga gelatin sebati dengan coklat putih tadi. biarkan sehingga sejuk.
4. pukul putih telur sehingga kembang atau sehingga bertanduk.sambil pukul telur tu, masukkan gula sikit demi sedikit.
5. dalam mangkuk lain pula, pukul whipping cream sehingga jadi bentuk krim.
6. masukkan adunan whipping tadi dan coklat cair kedalam putih telur yg dah dipukul tadi.kacau kaup balik perlahan-lahan sehingga sebati. 
7. sapukan pada kek yg nak dihias. setelah hias simpan dalam peti sejuk sehingga mousse keras dan bolehlah dihidangkan


Cuba!! Jangan tak cuba!!


No comments:

Post a Comment