Sunday, November 23, 2014

CHOCOLATE CAKE WITH CHOCOLATE GENACHE

Salam Isnin semua..
Kerja pon sempat lagi nk post2 nie..minat iela nk bt kek ni membuak2 plak..ingat nk p klas buat n deco kek, tp xtau lg kat mna yang ok. any suggestion x?? klau ada nk yang dalam penang la..klau kt luar penang pon xpa la jgk..tp hopefully memg berbaloi la klau p kan.hehe...iela duk blaja smua dari online ja skrg. tgk mcm mna diorang bt n praktikkan kt rumah..2 yang tiap2 mlm tido lambat. asyik dengan kek saja..maklum lah ada sorg hero tecik yang suka kepo kt umah 2.klau x dilayan, merengek ja keja nya..nak nyebok jgk tgk apa yang mama die duk bt.so kna la start my baking activity nie lpas hero tecik 2 tido..
Hujung miggu lpas is my 1st order coming in. simple chocolate cake..nk jamu2 org makan ja ktanya..hubby pnya colleague..




Alhamdulillah..Thanks to my hubby yang sentiasa sokong apa yang wife dia ni duk mengarut. dulu dengan bisnes tudung tp x berjlan dgn lancar..xdak mesin jahit kt umah, ssah la kn..nk beli, modalnya xdak lg masa tu..skrg kek plak..Mr. hubby keja ptg, balik pkul 1 r 2 pg tgk wife dia blum tidoq lg..selalunya dh merekot ataih katil skali ngan hero tecik..soklannya 'duk bt kek lg la 2..??' wife pon senyum je la..hehe..nasib baik byk peralatan baking ni dh memg sedia ada kt rumah..Oven & mixer hadiah wedding iela, tp x ingat dh sapa yang bg..trima kasih byk2 la kt sapa yg bg 2 ye..Moga dimurahkan rezeki kalian..


KEK SPAN COKLAT DENGAN COKLAT GENACHE

Bahan-Bahan Kek Span Coklat
4 biji telur gred A
180 gm gula halus
150 gm tepung kek
20 gm serbuk koko
70 gm air
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla 


Cara-cara:
1.  Mula-mula satukan, tepung kek, baking powder dan serbuk koko kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!
2.  Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung
3.  Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
4.  Kemudian putar dengan speed perlahan dulu supaya tepung tu tak berterbangan..Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun
5.  Bila dah gebu, tutup mixer. Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata..Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..
6.  Kemudian tuang di dalam loyang  8 inc yang kita dah lapik dengan kertas kek dan kita dah sapukan butter sekelilingnya
7.  Ingat oven kena panaskan 15 minit awal dengan menggunakan api atas dan bawah. Bakar selama 30 ~ 35 minit
8. Bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan 15 minit awal pada suhu 170C


Bahan-Bahan Coklat Genache
500gm Cooking Chocolate
50gm butter
300ml Whipping Cream

Cara-cara:
1. Panaskan Whipping Cream dalam periuk smpai berbuih.
2. Tutupkan api dan masukkan cooking choc & butter yang telah di potong kecil2.
3. Kacau smpai semua bahan cair & sebati
4. Tunggu smpai sejuk sedikit, baru tuangkan keatas kek mcm kt bawah nie..biar semua lelehan kt bwah dlu..nnt bru kaup blik ye. jgn membazir..boleh bt mkan ngan roti Gardenia!!


Selamat mencuba semua!!

2 comments:

  1. Assalam cik mek molek,
    salam perkenalan wakakaakakaka
    1st pollower tu
    bak kek 10 cup lagi wakakakakakakakak lagik2
    iols nak beli kek uols
    buat la hat bekaih kocik2 tu :P

    ReplyDelete
  2. nk bekaih kecik2 erk..akan diusahakan!!
    tp uols sorg je nk beli, bakaih kecik yang lain 2 sapa yang nk abihkn??

    ReplyDelete